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INTERPRETATION IC 90.1-2004-24 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: 3 October 2008 
 
Request from: Kevin Dickens, PE (E-mail: kevin.dickens@jacobs.com), Jacobs Engineering, 
501 North Broadway, St. Louis, MO 63102. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Section 2.3(c), regarding the Scope and the 
applicability of the Standard to Commercial Datacom Facilities, and Interpretation IC90.1-2004-
20 approved June 22 and 23, 2008. 
  
Background:  In the previous interpretation request, the Society was asked to address how 
chilled water and heating plants serving primariliy process loads should be addressed in under 
Section 11 and Appendix G.  Specifically, plants that serve a majority of systems that use energy 
primarily for industrial, manufacturing, or commercial processes, which are in turn exempt from 
the Standard. 
 
The Society responded, in part stating, “The central plant is exempt from the requirements of 
Standard 90.1 and should be identical in both the Proposed Building Design and Budget 
Building Design. In addition, trade-offs to any portions of the building served by the exempt 
chilled water system would manifest themselves in differences in energy use of the exempt 
chilled water system, therefore, are not allowed within Section 11. This means trade-offs 
involving lighting systems, envelope components and secondary HVAC systems in areas served 
by the exempt chilled water system are not allowed and must comply prescriptively.” 
 
Interpretation:  Based on the previous interpretation it is understood that plants that serve 
primarily exempt loads are also exempt, and in turn trade offs that may affect the associated 
plant energy (now treated as process load) are no longer subject to trade-off under Section 11 
and Appendix G.  It is further understood that process loads shall be identical for both the 
baseline building performance rating and for the proposed building performance rating.   
 
However, project teams may follow the Exceptional Calculation Method (ASHRAE 90.1-2004 
G2.5) to document measures that reduce process loads.  Documentation of process load energy 
savings must include a list of the assumptions made for both the base and proposed design, and 
theoretical or empirical information supporting these assumptions.  These assumptions and 
supporting information could in fact be the trade-offs normally associated with Section 11 and 
Appendix G, if it was acceptable to the Rating Authority. 
 
Regardless of any trade-off strategies that may be applied to reduce process loads, those lighting, 
systems, envelope components and secondary HVAC systems associated with exempt plants 
would still have to comply prescriptively. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   No 
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Comment:  Trade-offs to unregulated equipment are never allowed when using the Energy Cost 
Budget Methodology.  
 
Trade-offs to unregulated process loads are allowed when using Appendix G, 2004 only when 
approved by the rating authority (see Table G31.12). If approved, those trade-offs may require 
the use of Exceptional Calculation Methods (Section G2.5) if no simulation program is available 
that accurately models the scenario. If trade-offs to process equipment are approved by the rating 
authority and are able to be modeled by the simulation program, the exceptional calculation 
method is not required. Documentation requirements for justifying the reduction in process loads 
or equipment are determined by the Rating Authority.  
 
Regulated lighting, envelope and HVAC systems associated with the exempt central plant would 
need to meet prescriptive requirements. 


